Návod ako si vyrobiť voskový obrúsok na potraviny

Návod ako si vyrobiť voskový obrúsok na potraviny

Návod ako si vyrobiť voskový obrúsok na potraviny

Výrobu voskovaného obalu na potraviny plánujem už veľmi dlho. Ak aj vám zostane pri každom varení kúsok zeleniny ktorú už v tej chvíli pri varení nespotrebujete, oceníte voskový obrúsok – včeloobal. Je to veľmi praktický pomocník do každej domácnosti a určite si ho veľmi rýchlo obľúbite. Zabudnite na plastové dózičky alebo na potravinovú fóliu – voskový obrúsok je oveľa lepšia alternatíva. Používanie včelieho vosku, ako konzervantu na potraviny nie je žiadna novinka, vedeli to už starí Egypťania. Voskový obrúsok chráni potraviny pred svetlom, vlhkosťou a uchováva ich dlhšie čerstvé. Používaním voskovaného obalu na potraviny ušetríte peniaze, nebudete produkovať zbytočný plastový odpad a samozrejme budete mať dobrý pocit, že neplytváte potravinami. Keď si vyrobíte voskový obrúsok z kvalitného včelieho vosku, už nikdy nebudete mať vysušené alebo zoschnuté potraviny. Voskový obrúsok je antibakteriálny, tvarovateľný a je prirodzene lepivý. Určite oceníte, že si ho hravo vyrobíte aj doma. Pripravili sme vás návod ako si vyrobiť voskový obrúsok na potraviny, ktorý vás prevedie celým procesom krok za krokom:

Na výrobu voskovaného obalu na potraviny budeme potrebovať:

medzistienka alebo včelí vosk
kozmetický olej
– nožnice
– bavlnená látka
– papier na pečenie

Vosk a medzistienka

Voskované plátno na potraviny a návod ako na to

Pripravte si bavlnenú látku. Na výrobu včeloobalu alebo voskovaného vrecka je ideálne použiť 100 % bavlnenú látku, plátno, alebo ľan. Pokojne môžete zrecyklovať obliečku na vankúš, ktorú už nepoužívate, košeľu alebo obrus po babke. Obľúbené bavlnené tričko je tiež veľmi dobrá voľba. Samozrejme textíliu pred použitím vyberte, nechajte vysušiť a vyžehlite. Veľkosť voskovaného obalu je len na na nás. Nastrihajte si látku na požadovaný rozmer. Vyrobte si voskovaný obrúsok menší aj väčší. Určite ich využijete, nielen na zabalenie a uskladnenie potravín v chladničke, ale aj na zabalenie desiatej do školy alebo do práce. Toto voskované plátienko využijete aj na výlete do hôr alebo na dovolenke. Voskový obal je veľmi obľúbený aj na chlieb a pečivo. Kváskovanie je teraz veľmi obľúbené a vďaka voskovanému obalu vám kváskové pečivo vydrží dlhšie čerstvé. Ak máte šijací stroj začistite okraje nastrihanej látky. Strojové šitie je pevnejšie, ako ručné a vďaka šijaciemu stroju to budete mať hotové raz – dva. Ak sa vám do šitia nechce púšťať, nevadí. Vezmite si iba endlovacie nožnice, ktoré urobia cik-cak strih a strihajte. Látka sa tak nebude ďalej strapkať a nebudú sa z nej oddeľovať nitky :

Návod ako si vyrobiť voskový obrúsok na potraviny
Návod ako si vyrobiť voskový obrúsok na potraviny

Nastrihané kúsky látky odložte a pripravte si medzistienku alebo pravý včelí vosk. Ak budete používať vosk, vopred si ho nastrúhajte. Použiť medzistienku je rýchlejší a jednoduchší spôsob výroby včeloobalu. Medzistienku iba natrhajte na menšie a tenšie kúsky. Nezabudnite, že včelí vosk je žltý a zafarbí aj použitú tkaninu. Ak použijete bielu látku, zostane žltá. Aby bol včeloobal mäkší, pridajte 2 lyžice oleja:

Návod ako si vyrobiť voskový obrúsok na potraviny
Návod ako si vyrobiť voskový obrúsok na potraviny

Včeloobal na potraviny, návod

Na pekáč alebo zapekaciu misku položte papier na pečenie, látku, na ktorú rovnomerne rozložte natrhanú medzistienku a vložte do rozohriatej rúry. Voskovaný obrúsok bude hotový za pár minút. Ide to jednoducho a veľmi rýchlo. Keď sa vosk v rúre roztopí, zapekaciu misky vyberte von a povoskovanú látku odstráňte z papiera na pečenie. Takto pripravení voskovaný obal nechajte voľne vyschnúťa vychladnúť:

Návod ako si vyrobiť voskový obrúsok na potraviny
Návod ako si vyrobiť voskový obrúsok na potraviny

Rovnakým spôsobom si môžete pripraviť rôzne veľké voskové obaly na potraviny. Nezabudnite včeloobal vyrobiť aj pre mamu, sestru či kamarátku. Ak ich raz použijete, už nikdy vám nenapadne používať plastové obaly. Môžete do nich zabaliť bochník chleba, tvrdý a polotvrdý syr či desiatu na výlet. Okrem toho je voskovaný obrúsok (včelobal) výborný pomocník pri kváskovaní, môžete ním zakryť misku alebo pohár pri príprave cesta na chlieb.

Návod ako si vyrobiť voskový obrúsok na potraviny, záver

Návod ako si vyrobiť voskový obrúsok na potraviny je naozaj vhodný aj pre začiatočníkov. Tento ekologický včeloobal si obľúbite veľmi rýchlo a budete ho používať každý deň. Vymeňte všetky desiatové sáčky, potravinovú fóliu, alobal a rôzne plastové krabičky za jeden látkový obrúsok s včelím voskom. Medzistienka je produkt z včelieho vosku s ktorým je výroba takéhoto voskového plátienka jedna radosť. Voskové obrúsky sú ideálne na uskladnenie zeleniny a ovocia. Starostlivosť o voskový obrúsok je veľmi jednoduchá. Včeloobal môžete ho opláchnuť vlažnou vodou a v prípade, že voskovaný obrúsok zašpiníte, pokojne použite aj saponát. Ak bude voskový obrúsok už opotrebovaný, vezmite medzistienku a papier na pečenie a proces po čas zopakujte. Váš včeloobal tak dostane novú vrstvu vosku a opäť vám vydrží dlhší čas.

Pozrieť všetky návody

Ak sa vám náš fotonávod Návod ako si vyrobiť voskový obrúsok na potraviny páčil, nezabudnite si nás pridať aj na Facebooku. Viac inšpirácií nájdete aj na našom Instagram, Pinterest a Youtube. Sledujte aj našu kategóriu kreatívnych návodov a postupov, kde budú neustále pribúdať nové a originálne návody.

Pridaj komentár